Последни Новини

Как президентът на африканската Буркина Фасо изкорени корупцията

Герасим Дишлиев гостува в Търново с моноспектакъла „Не на мястото си”
февруари 20, 2018
Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена
февруари 21, 2018
Покажи всички

Как президентът на африканската Буркина Фасо изкорени корупцията

 

Става дума за Томас Исидор Ноел Санкара, президент на Буркина Фасо. За пропагандиране на революцията, Томас Санкара, който е смятан за харизматичен лидер, счита че е най-важен личният пример. Президентът живял със заплатата на армейски капитан – $ 450 на месец, а президентската заплата от $ 2000 дарявал във Фонда за сираци. След свалянето и убийството на Санкара се оказало, че имуществото му се състои от едно старо „Пежо“, закупено преди идването му на власт, хладилник със счупен фризер, три китари и четири велосипеда.
Едно от първите нововъведения на неговото правителство е публикуването на доходите и сметките на всички държавни служители.
Нещо повече, Санкара забранява поставянето на климатик в своя офис, тъй като се срамувал от хората, които не са в състояние да имат такъв лукс“, и отказал да разреши поставянето на негови портрети на обществени места и офиси. Той изтъквал факта: „В нашата страна такива като мен са седем милиона“.
Бил е разпродаден целият правителствен автопарк, който се състоял само от „Мерцедес“-и, и вместо тях за нуждите на министрите били закупени „Рено 5“ – най-евтините коли в страната.
Санкара намалява заплатите на чиновниците и им забранява да имат лични шофьори и да летят в първа класа. На чиновниците им се наложило да заменят и скъпите западни костюми с традиционните памучни туники, шити от местните жители.
Малко преди нова година администраторите пък били длъжни да предадат по една месечната заплата в полза на социалните фондове.
Уволнявайки половината членовете на кабинета, Санкара ги изпраща на колективни ферми – да работят земята, „където от тях ще има повече полза“.
Само три години след идването на Санкара на власт (през 1986 г.) Световната банка отбелязва, че в Буркина Фасо напълно е изкоренена корупцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!