Последни Новини

Полезни занимания за намаляване на тревожността

Велико Търново привлече интереса на туроператорите на борсата Ваканция & Спа Експо 2018
февруари 18, 2018
Виното-поредната страст на дизайнера Атанас Парушев
февруари 19, 2018
Покажи всички

Полезни занимания за намаляване на тревожността

Тревожността, която изпитваме понякога, не подминава вече никого. При някои е по-голяма, при други – по-малка и бързо утихваща, при трети – хронична, от месеци и дори години .

Съвременните хора търсят начини за борба с нея и всеки сам открива най-доброто за себе си средство за противодействие. И все пак, има някои универсални изпитани методи, които ни помагат да се освободим от вътрешното напрежение – хобитата. Бари Сюскинд, лицензиран семеен терапевт от САЩ със специализация в преодоляването на ефектите от стреса, споделя най-полезните странични занимания за удоволствия. Те са следните:

Рисуване или отразяване чрез писане (в дневник, блог). Щом почувстваме голям вътрешен стрес, Сюскинд съветва да се изключим от социалните мрежи и да дадем изява на вътрешния творец в нас – художник, автор. Освен това той смята, че не е лоша идея хората, които страдат от значително безпокойство, да изтрият приложенията на социалните мрежи от телефоните си. Вместо да влагат часове в прегледи на Twitter/ Instagram/ Facebook, той предлага да опитат нещо креативно – да рисуват, пишат или друго. Това би имало лечебен ефект.

Четене за удоволствие, гледане на много интересен сериал. Доказано е от психолозите, че един от най-ефективните начини да заличим от ума си временно собствените тревоги е като започнем да се вълнуваме какво се случва с други хора – независимо дали те са реални, или филмови герои и литературни образи.

Прекарване на време навън. Разходките сред природа и излизането от дома са лечебни, както знаем – в тях има много полезна комбинация от движение и излагане на слънце и чист въздух. Препоръчва се излизане от дома за цял ден – планинска разходка, каране на велосипед, дори наблюдаване на птици и други животни или каквото и да е друго извън дома – това са работещи методи за справяне с депресията. Излизането навън за разходки всеки ден ще подобри умственото здраве дори повече.

Фотография

Запечатване на образи и природни гледки е не по-малко интересно и увлекателно занимание. То кара човек да забелязва красиви картини  и детайли.

Спорт

Спортните занимания не само, че са полезни за изграждане на хармонично тяло, но и каляват духа и разтоварват от стреса.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!