Последни Новини

Уникални литографии за Левски се пазят в Историческия музей в Търново

Учители от Свищов участваха в работна среща по екопроект във Финландия
февруари 16, 2018
Правят панихида за 210-годишнината от рождението на свещеник Георги Полуганов
февруари 17, 2018
Покажи всички

Уникални литографии за Левски се пазят в Историческия музей в Търново

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Пет малко известни литографии, посветени на Васил Левски, се пазят във фондовете на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Те са дарени през 1973-1974 година от Петър Кумпелов от село Церова кория.

„ Веднага след Освобождението ролята и заслугите на Апостола са подобаващо оценени и ликът му присъства в множество илюстровани издания. По онова време има утвърдена практика да се издават литографии за бележити събития и личности. Част от тях са на Пловдивското издателство „Сполука” от началото на ХХ век”, разказва главният уредник доц. Светла Атанасова.

Тя допълва, че петте литографии не са част от експозицията в Регионалния исторически музей във Велико Търново, но са показвани в изложби по различни поводи.

„Интересни са не само гравюрите, но и текстовете под тях за живота и делото на Васил Левски. Две са с неговия лик от известната му снимка, направена през 1872 година в Букурещ. Те са чернобели и тонирани, а образът на Апостола е представен в елипса. Той е с черно сако, бяла риза и папийонка”, споделя доц. Атанасова.

Тя изтъква, че третата литография е цветна и разказва за залавянето на великия революционер при Къкринското ханче. Сцената на обесването му илюстрират останалите две литографии. Едната от тях е издадена от Янко Ковачев от София, а автор е Стоян Влайков.

„Изображенията представят по-различна гледна точка за Левски, която присъства в изкуството”, коментира още доц. Светла Атанасова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!