Последни Новини

Учители от Свищов участваха в работна среща по екопроект във Финландия

Велико Търново с награда за успешно популяризиране на туризма
февруари 15, 2018
Уникални литографии за Левски се пазят в Историческия музей в Търново
февруари 17, 2018
Покажи всички

Учители от Свищов участваха в работна среща по екопроект във Финландия

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Учители от СУ „Николай Катранов“ в Свищов имаха възможност да се запознаят отблизо с финландската образователна програма.
В продължение на седмица екип от школото гостува в град Пори, Финландия. Визитата бе част от работна среща по проект „Планетата е наш дом“ („Тhe planet is our home: let’s join not to waste it!“), изпълняван по програма „Еразъм +“. Проектът е свързан с екологичното възпитание и опазването на околната среда. Той се изпълнява от няколко европейски училища, сред които е и свищовското учебно заведение.
„В работната среща във Финландия участваха още учители от Полша, Италия, Словения, Румъния и домакините от Пори. В свищовската делегация бяха директорът на училището Генади Иванов, координаторът на проекта Оля Михова, заместник-директорът Йорданка Тодорова и учителят по природни науки Валентина Петкова“, информираха от кметството в крайдунавския град.
Педагозите разгледали учебната база на училището в Пори, където се подготвят ученици в няколко професии.
„Изключително модерна база и големи инвестиции за образователния процес. Във филиала на училището в град Раума, където учениците изучават професии, свързани с морския транспорт, само оборудването в залата на симулационния център е на стойност 3 милиона евро“, споделиха свищовските прподаватели.
Гостите са разгледали също местна електроцентрала, както и старата част на град Раума, която е включена като архитектурен паметник в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Учителите от партньорските европейски училища са били специални гости и на градската управа в град Пори, срещайки се лично с кмета на населеното място.


Мисълта за планетата и опазването ѝ присъства съвсем естествено във всяка човешка дейност. Мисленето на хората във Финландия е ориентирано далеч в бъдещето и в тази посока бихме могли да получим безценен опит от своите колеги от град Пори, заявиха още учителите от СУ „Николай Катранов“.

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!