Последни Новини
Близо 500 културни събития е реализирала община Велико Търново
февруари 12, 2018
Български изобретения
февруари 12, 2018
Покажи всички

Интересни факти за Русия

1. Хотел “Астория” в Санкт Петербург е мястото, където Хитлер е планирал да организира голям тържествен банкет, след като превземе града.

2. Най-големият руски музей – Ермитажът, също се намира в Санкт Петербург – и в него живеят около 70 котки, които пазят съкровищата му от гризачи.
Традицията датира още от 1745, когато котките попадат в Ермитажа по заповед на императрица Елисавета, дъщеря на Петър I Велики, основателя на Санкт Петербург.
Музеят също така има около 22 км покрити с мрамор коридори.

3. “Съботник” е денят, в който и досега жители на Русия доброволно метат и чистят улиците.
Традицията е възникнала след революцията, но се е запазила и до наши дни.

4. Името “Червения площад” няма нищо общо с комунизма, а произлиза от думата “красный”, което някога е означавало “красив”.

5. Ледените висулки, висящи от водосточните тръби в Москва през зимата са толкова огромни, че тротоарите наоколо се заграждат – възможно е те да причинят смъртта на минувач, ако паднат на главата му.

6. Има бронзова скулптура на куче с лъскав нос на метростанцията “Площад на революцията” – носът е лъскав, защото се счита, че докосването му носи късмет.

7. Това не е единствената скулптура на куче в Русия – има и паметник на Лайка, прочутия самоед-териер, полетял в космоса през 1957 г.

8. Супата от пилешки крака (“холодец”) е традиционен деликатес.

9. Там обичат гардеробите – не очаквайте да влезете в ресторант, бар, музей или галерия, без да ви приканят да оставите палтото и/или чантата си на гардероб.
Най-добрите такива се ръководят ефективно от пъргави “бабушки”.

10. Поднасянето на цветя за руснаците е деликатна проява на добро възпитание. Винаги носете нечетен брой, освен ако отивате на погребение, когато правилото изисква те да са четен брой.

11. В Санкт Петербург, до моста към Петропавловската крепост има статуя на заек, която е поставена в чест на големия брой зайци, живели на острова, и борбата им срещу наводненията, от които градът е страдал през XVIII и XIX век. Счита се, че носи късмет тази статуя да бъде замервана с монети.

12. Руските коли извън столицата са по-малки, а прическите – много по-странни.

13. Руснаците са на четвърто място в света по консумация на алкохол – по статистики на СЗО те отстъпват само на Беларус, Молдова и Литва.

14. Думата “водка” произлиза от “вода”.

15. Средната продължителност на живота на мъжете е само 63 години, по-ниска от тази в Северна Корея или Ирак.
Руските жени, от друга страна, живеят средно до 75 години.
16. На остров Итигран има така наречена “алея на китовите кости”, където останки от морски бозайници са старателно подредени, така че да изглеждат като алея.

17. Московското метро е сред най-красивите и зрелищни в света.

18. Твърди се, че има и друга, тайна метро-мрежа – Метро-2, която свързва серия от военни бункери.

19. Там се консервира всичко: краставици, цвекло и бивши лидери.

20. В Москва има дървета от катинари – двойки ги поставят там, за да докажат любовта си.
21. В трезора/музей под Паметника на героичните защитници на Ленинград, единственият звук е отмереното тиктакане на метроном – шумът, който местна радиостанция е излъчвала по време на обсадата, така че жителите да знаят, че градът все още е жив.

22. Смята се за несериозно да сваляте покривалата за ушите на ушанката, освен ако температурата спадне под -20C.

23. Трафикът в Москва е толкова претоварен, че богатите руснаци си наемат фалшиви линейки, за да преодоляват задръстванията.

24. Московският “Парк на падналите паметници” съдържа доста нежелани съветски статуи – както и по-съвременни произведения на изкуството.

25. Жените са с около 11 млн. повече от мъжете.

26. Средно около 50% от полицаите вземат подкупи.

27. Има ресторант в Москва, чийто персонал е съставен изцяло и само от близнаци.

28. Не всичко е тундра и тайга – можете да отидете на туристически пешеходен преход по вулкани.

29. В много туристически забележителности входът за чужденци е по-скъп. Това е несправедливо, но не можете да направите нищо, и няма смисъл да се оплаквате.
Най-добре е да го посрещнете със смях, и да си представите как Роман Абрамович плаща пет пъти по-малко от вас, заради “отстъпките за граждани на РФ”.

30. Постник Яковлев е най-известен като човека, стоящ зад катедралата “Св. Василий Блажени”. Твърди се, че след това Иван Грозни го ослепил, така че никога да не построи нещо, което да я надмине.

31. Това е страната с най-много часови зони (11 на брой!).

32. Въпреки че нещата доста са се подобрили, руската полиция все още е прочута с арестите на чужденци за “документни нарушения”. Винаги носете личните си документи.

33. Една от най-големите загадки на Втората световна война е съдбата на Кехлибарената стая, зала, декорирана с кехлибарени панели, златен варак и огледала, която някога се е намирала в Екатерининския дворец в Царское село край Санкт Петербург.
Тя е разграбена от нацистите и пренесена в Кьонигсберг за реконструкция, но местонахождението й в момента е неизвестно.
34. Остров Олхон, най-големият в езерото Байкал, е център на шаманизъм. На западния му бряг се намира “Шаманският камък”.

35. Западните лидери не са добре дошли в поне един от безмитните магазини на руски летища.

36. В Бялата трапезария в Ермитажа има часовник върху рафта над камината. Той е спрял на 2.10 часа в нощта на 25 октомври 1917, когато временното правителство на Керенски, държащо власта от февруарската революция, е арестувано от болшевиките – и от този момент Русия навлиза в ерата на комунизма.

37. Михаил Горбачов е записал албум с романтични балади. Путин пък има издаден DVD диск на тема джудо.

38. За кратко през 90-те години, PepsiCo са имали една от най-големите подводни флоти в света, благодарение на споразумение с Русия.

39. Можете да посетите страната, без да кандидатствате за виза, като пътувате с ферибот от Хелзинки до Санкт Петербург.


40. В Русия е и една от най-страховитите пътеки на света: 439-метровият SkyBridge.

41. Санкт Петербург има собствен плаж – до Петропавловската крепост. Така наречените “моржове” – руснаци, вярващи в терапевтичния ефект на леденостудената вода – се събират да се къпят там през зимата.

42. Василевският остров край Санкт Петербург предлага странна селекция от таркации, включително два сфинкса от XV век от Египет до реката, както и музей на биологични странности, където можете да видите скелета и сърцето на гиганския личен слуга на Петър Велики.

43. 1800 скиори и сноубордисти се спуснаха тази година по склоновете на Шерегеш, облечени в бикини, за да поставят нов световен рекорд.
44. Има планове за амбициозна супермагистрала с дължина 20 000 км между Атлантическия и Тихия океан.
45. В Русия е най-дългата река в Европа – Волга (3690 км). Тя има повече от 200 притока, които, ако се броят заедно с основната река, дават дължина 357 000 km .
46. Руските трудови лагери, изветсни като “гулаг”, скоро ще се превърнат в “туристически лагери”.
Спорният план за привличане на туристи бе огласен миналата година от регионалната туристическа служба в република Саха, източен Сибир.

47. Над 90% от чуждестранните туристи посещават само Москва или Санкт Петербург.

48. В Углич, на около 200 км северно от Москва, червено-бяла църква край Волга бележи мястото, където през 1591 г. 8-годишният царевич Дмитрий, най-малкият син на Иван Грозни и последният представител на династията Рюрик, е убит – както се твърди, по заповед на Борис Годунов.
За да потуши възникналите вълнения, Москва изпраща разследващи, които стигат до извода, че малкото момче е паднало и неволно се е пронизало само в гърдите (“Седем пъти!”, допълват местните с ехидство).

49. В Русия се намира най-студеното обитавано място на Земята – Оймякон. На 6 февруари 1933 г. там климатичната станция е регистрирала температура -67.7 °C.

50. Руснаците в миналото са построили кръгъл боен кораб. Тук можете да видите умален негов модел.

51. През 1908 г. руският олимпийски отбор пристига в Лондон с 12 дни закъснение, защото страната все още е използвала Юлианския календар.

52. Езикът “тер сами” на полуостров Кола е почти изчезнал – понастоящем има само двама души, които го говорят.

53. Можете да купите стари пощенски марки от малките магазинчета за цигари на улицата.

54. Според биография, писана от Анри Троая, Петър Велики е обичал толкова много играчките си-войници, че е екзекутирал плъх (чрез обесване), който имал неблагоразумието да отхапе главата на единия от тях. Той също така е наложил данък върху брадите.

55. Има верига руски кафенета, където всичко е безплатно и плащате според времето, което оставате там. Миналата година заведение от тази верига отвори и в Лондон.

56. Езерото Карачай, което е хранилище за ядрени отпадъци, е толкова радиоактивно, че престоят един час до него почти със сигурност ще доведе до смъртта ви.

57. Музей в Санкт Петербург е изложил експонат, за който твърди, че е отрязаният пенис на Григорий Распутин. Експертите обаче се съмняват той да е истински.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!