Последни Новини

Алберобело-едното от чудесата на Европа

Фотографска изложба представя красотата на Шотландия
февруари 12, 2018
Васил Найденов гостува в  „Клуб Седем” навръх Свети Валентин
февруари 12, 2018
Покажи всички

Алберобело-едното от чудесата на Европа

Алберобело – малко градче, но единствено по рода си. Намира се в района на Бари, стига се до там с влак, а може и с кола, която да паркирате на централния площад. Оригиналността на градчето му е спечелило включването в списъка на ЮНЕСКО за Природно и културно наследство, заради уникалните си постройки.
Алберобело в превод от италиански означава красиво дърво. Но всъщност не е известно заради дърветата си, а заради своите къщи-трули, тъй като именно трулите са тези, които привличат туристи от цял свят.
Трулите са световно известни заради тяхната характерна красота и уникалност и са едни от най-необикновените примери за италианска народна архитектура.
В историческия период (около 16-ти век), в който било забранено изграждането на дълготрайни жилища, жителите на тази земя проявили впечатляващи умения за адаптация, както и голяма изобретателност, „изобретявайки“ трулите, разглобяеми къщи, построени с единствения местен камък- варовик. По този начин местните жители се отървавали от данъка за имот, тъй като не използвали цимент в построяването на конструкциите, а и можели да ги разглобяват за отрицателно време.

Най-интересната част от трулата със сигурност е нейният покрив. Има конична форма, направен е от варовик и не пропуска вода. На върха има символ с различно значение като сърце, звезда, полумесец, кръст и други. Може да се интерпретират по различен начин, но най-честите значения са- защита на семейството от уроки, почитане на различни божества и символи за добра реколта и просперитет.
Под всеки конус обикновено има стая. Представяте ли си, че в такива малки жилища са живеели хора? Ако ви е интересно какво е чувството, може да видите сами. Някои трули са превърнати в хотели, където туристите може да отсядат и да спят, за да се потопят изцяло в магията на градчето.
Алберобело е всеобщо известен като столицата на Трулите, всяка с различна форма и големина. В градчето има повече от хиляда трули. А някои от тях са собственост на чужденци, които са си позволили лукса да притежават частица от културното наследство на Италия. Разбира се, удоволствието им струва скъпо.
Препоръчвам ви да посетите Алберобело, тъй като наистина е едно очарователно местенце. Няма да ви отнеме много време, тъй като е малко по размери, половин ден е напълно достатъчен, дори няколко часа, зависи колко подробно искате да го разгледате.


Докато се разхождате по уличките, осеяни с трули, ще се натъкнете на магазинчета за сувенири и местни продукти и не се стряскайте когато някой от продавачите ви покани вътре в постройката, за да опитате ликьор или домашно приготвени бисквити, това е техният начин да ви спечелят. Обикновено предлагат и да влезете и да се качите на терасата им, от където да видите трулите още по-добре. Бива ги в търговията с тази тяхна любезност, спор няма.
Оригиналността на Алберобело безспорно се крие в трулите, но ако все пак желаете да разгледате и музей, може да посетите „Музеят на Територията”, намиращ се в комплекса на Casa Pezzolla, където са изложени инструменти, предмети и доказателства, свързани с традициите и фолклора на Трулите. Чудесен начин да се потопите в историята на един от най-красивите райони на Италия.
Много характерна е църквата „Свети Антонио” с форма на трула, където може да влезете и да запалите по свещичка.
Интересна е и единствената трула на два етажа „Господарската трула”, която може да разгледате отвътре.
Но чарът на Южна Италия съвсем не се изчерпва с градчето Алберобело, има още много малки, но китни местенца в района, които определено заслужават да бъдат посетени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!