Последни Новини
Отслабване с джинджифил
февруари 10, 2018
Препрограмиране за любов
февруари 11, 2018
Покажи всички

Защо щастието не трае дълго?

Спомнете си момента, когато много силно сте искали нещо. По-висока позиция, по-високо заплащане или нещо материално – кола, айфон или рокля. Спомнете си момента, в който сте получили желаното, как сте докосвали предмета и сте се чувствали вълшебно. Но щастието не трае дълго. Съвсем скоро така желаната вещ се оказва една от многото във вашия живот. И всичко отново става обикновено…
 
Силно искаме нещо, харчим за желанието си много време и енергия, но щастието, което получаваме от придобивката, е мимолетно. Това е капанът, в който попадат повечето хора. 
 
Защо става така?
 
Защото повечето от вашите желания не са ваши желания. Това обяснява Иля Шарел, автор на бестселъра „Династията на Романови” и на много книги по приложна психология, пътешественик и предприемач, пише списание “8”. Тези желания са ви натрапени от обществото, околните, близките ви или пък от някого другиго. А вашите истински желания, които ще ви направят истински щастливи не за миг, а за дълго време, са скрити много дълбоко. И често изобщо не им обръщате внимание. 
Докато не се избавите от натрапените ви неща и не си определите истинските желания, няма как да станете щастливи хора и да получите наслада от живота, казва Шарел. Той предлага на своите клиенти едно упражнение, което може да им открие истинските им желания. То им помага да излязат от мъглата, в която са, и се ориентират накъде да вървят. 
Повечето хора през живота си се движат като в някаква мъгла. През цялото време се опитват да получат неща, които не им трябват. Шарел разказва, че и самият той е бил в подобна ситуация. Преди 20 години си изкарвал прехраната, като пишел срещу заплащане дисертации. Някъде на 37-ата дошъл моментът, когато думата „дисертация” предизвиквала у него отвращение. Парите ми стигаха, имах и връзка, пътешествах много, разказва той. Но започнах да забелязвам, че нищо от това не ме радва. Не получавах удоволствие, непрекъснато нещо търсех. Осъзнах, че така повече не може да продължава, тогава срещнах своя наставник, който ми отвори очите за много важно.
 
Вашият прекрасен кораб – последно достижение на конструкторската мисъл в корабостроенето, е пуснат на вода. Имате всичко – трюмовете са задръстени от стока и провизии, екипажът е висококвалифициран. И вие като капитан стоите на мостика и гледате в далекогледа, произведен лично от Карл Цайс. И има само един мъничък проблем – вие не знаете накъде плувате. А всичко останало е страхотно.
 
Как да определите желанията си?
 
Вземете лист хартия. В продължение на 30 минути пишете всичко, което ви хрумне по темата „какво искам”. Вгледайте се внимателно в тези неща, които сте написали след 20-ата минута. 
Част от тях са искрените, истинските, вашите си. От всичко написано трябва да филтрирате тези желания, които са ви натрапени от най-съкровените ви. Седнете в спокойна обстановка, отпуснете се, затворете очи. И просто погледнете нещата, които сте написали. 
Задайте си въпроса: „Какво искам?”, и си представете, че например първа точка от вашия списък се е сбъднала, вече сте получили нещото, което сте искали. 
В момента, в който си го представите, наблюдавайте се. 
 
Какво чувствате? Какви са преживяванията и усещанията ви? 
 
Радостно ли ви е?
Или възниква следната мисъл: „Е, добре. Това вече го имам, окей, а нататък?”.
Ако не чувствате радост, възторг, а усещате нещо друго – то това не е вашата мечта. Това ви е натрапено желание, което няма да ви направи щастливи. 
Има само едно изискване – да сте безпределно и безмилостно честни със себе си. От това зависи качеството на вашия живот.
Умът ви ще се опита да намери хиляди логични обяснения, които ще доказват, че едно или друго желание ви е много необходимо. Само помнете – умът никога не може да ви направи щастливи. Само вашите преживявания и усещания ви правят щастливи. Ще получите моментални резултати и ще можете да продължите напред, ако се справите с горното упражнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!