Последни Новини

Изобретиха очила, които променят фокусното разстояние

Болестите променят психиката
февруари 10, 2018
Клетките стареят от недостиг на витамин С
февруари 10, 2018
Покажи всички

Изобретиха очила, които променят фокусното разстояние

Учени изобретиха очила, които могат да променят фокусното разстояние. С тяхна помощ може да се гледа и наблизо и надалеч чрез превключване на режима.

Специалистите от Държавния университет на Аризона (Arizona State University) смятат, че освен всичко останало тази разработка не е толкова уморителна за очите, колкото обикновените очила.

Новите динамични лещи променят фокусното разстояние благодарение на 5 микронния слой нематични течни кристали, разположен между двете части на стъклото. Електронното поле кара молекулите да се променят, което на свой ред оказва влияние на фокусното разстояние. Въздействието на слоя нематични кристали се осъществява с помощта на електроди, закрепени на очилата.

Компанията PixelOptics възнамерява да започне продажбата на очилата след две години. В момента се работи върху усъвършенстването им – изобретателите възнамеряват да поместят върху тях инфрачервен лазер, който може да определя разстоянието до обекта, което ще позволи по-точното настройване на фокусното разстояние, съобщава USA
Today
.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!