Последни Новини

Изкусна фотографка представи 7 свои шедьовъра в „Клуб Седем” във Велико Търново

Проф. Венелин Терзиев- чудото в българската наука
февруари 2, 2018
Робот се промъкна в тайно помещение на Хеопсовата пирамида
февруари 5, 2018
Покажи всички

Изкусна фотографка представи 7 свои шедьовъра в „Клуб Седем” във Велико Търново

Марина Чамуркова подготвя школи за деца с афинитет към обектива

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Потомствената  фотографка  Марина Чамуркова в петък вечерта представи 7 свои уникални творби в известният „Клуб 7” във Велико Търново.  На фотосите талантливата болярка е запечатала образите на известния актьор Момчил Каназирев,  на барабаниста Емил Костурков,  на саксофонист виртуоз, както и ликовете на пет грации от руска фамилия на брега на морето. Най-голям интерес предизвикаха 3 фотографии на страниците на книга, правени със специфична техника. Фотосите наподобяват графики, а Марина Чамуркова сподели, че ги е заснела на двора на семейната къща.
Много овации предизвика откровения разказ на майсторката на фотообектива пред събралите се десетки нейни почитатели в „Клуб 7” на DJ Емо , който напоследък се превърна в култово място в старата столица за срещи с известни личности от цялата страна.


Марина Чамуркова довери, че обича да снима лица и фигури. „Допада ми да правя и репортажи, но и в тях главните образи са човешките. Преди време бях в София и снимах сгради и това също ми достави огромно удоволствие. Снимала съм и за списание „Плейбой“ като ми беше възложено да направя портретите на мъжете, които бяха интервюирани на страниците на изданието“, признава Марина Чамуркова.
Търновката  се занимава с фотография  вече 22 години, а най-много изложби е подредила миналата година. В края на август 2017 г. Чамуркова показа в родния си старопрестолен град фотоси на тема „Сцената в кадър“. Експозицията включваше снимки от Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“. Освен съвременни фотографии, имаше и правени от дядо й. Алеко Чалъков, който единствен е снимал първите представления на фестивала на Царевец през 1965 г. като културната проява тогава е била под наслов „Поглед към вековете“. Марина Чамуркова открила авторски снимки на дядо си от преди десетилетия в Държавния архив и ги включила в изложбата. На последното издание на фестивала, неговата внучка бе официалният фотограф на „Сцена на вековете“.
След това Марина подреди интересна изложба от 40 портрета за  40-годишния си юбилей. В експозицията бе включила фотоси с ликовете на известни личности-музиканти, художници, бизнесмени, общественици.


„Може да се каже, че съм наследствен фотограф. Въпреки, че никога не съм искала да се занимавам с тази дейност, именно тя стана моя професия и хоби. Дядо ми Алеко никого не пускаше в лабораторията си, освен мен.  Често ми повтаряше, че занаят се краде, не се учи. Навремето дядо ми е снимал много деца по селата, запечатвал е и кадри от кръщенета. Когато бях малка непрекъснато се навъртах около него и от рано ми се наложи да помагам в семейния бизнес. От дядо  научих две важни неща за занаята – техническите параметри при снимане на слънце и в облачно време. Така фотографията ми стана и професия“, разкрива Чамуркова.


Дядо й Лесьо и подарил първия фотоапарат, който бил от марката „Берета“. За да усвои тънкостите на фотографията обаче й трябвало време. Майка и Виолета Чамуркова също е фотограф.  От свой колега фотограф пък усвоила тънкостите при копирането на цветни снимки ръчно, което не е лесно занимание.
Докато била студентка в специалност „Реклама“ в Нов Български университет, Марина работела във фотоателие в София. Записала се и изкарала едногодишен вечерен курс по фотография в НАТФИЗ.

Амбицията на Чамуркова е да организира школи за деца, които се увличат по фотографското изкуство.
„През ваканциите ще сформирам групи от по 5-7 деца, с които ще обикаляме сред  природните и исторически забележителности на Велико Търново и ще снимаме. След това творбите им ще подредя в изложба”, разкрива Чамуркова.

Снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!