Последни Новини

Снежана Стефанова, учител по туризъм и туроператор: Има недостиг на професионалисти в туристическия бранш

Обучават безплатно мераклии за мутафчии в музей “Етъра”
януари 29, 2018
Ученик предостави своя рисунка за благотворителен търг на пожарната 
януари 29, 2018
Покажи всички

Снежана Стефанова, учител по туризъм и туроператор: Има недостиг на професионалисти в туристическия бранш

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

-Госпожо Стефанова, има ли глад за кадри в туристическия бранш у нас?

-От моя гледна точка смятам, че има недостиг на професионално подготвени кадри в туризма. Факт е, че на ниво Велико Търново ние имаме изключително много новооткрити обекти в хотелиерския и ресторантьорския бранш, както и доста туроператорски фирми. Смятам, че и в цяла България има дефицит на такива кадри.

-На какво се дължи тази тенденция?

Действително има много млади хора, които имат интерес към туризма, който е един съвременен и актуален отрасъл. Същевременно обаче младите хора в момента масово отиват да учат и да работят в чужбина, ориентират се към по -големите градове и към висококатегорийните обекти. Това пък ограничава възможността и не дава богат избор на по -малките звена и по -малките туристически предприятия.

– А достатъчен ли са според вас е приемът в професионалните гимназии и ВУЗ-ове, за да покрие нуждите на отрасъла?

– Според мен кадрите, които произвеждат професионалните гимназии например, не е достатъчен. Например от Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново годишно излизат обучени около 100 човека. Толкова са и професионално подготвените кадри в различни направления – Хотелиерство, Ресторантьорство, Организация на туризма и свободното време. Но те разпределени по квоти са от по 20-30 човека, и като напуснат града, за да учат и работят в чужбина, веднага се усеща недостиг в бранша.

– Вие как набирате екип за туристическата агенция, която представлявате?

– Когато имаме свободна позиция в нашата фирма, традиционно ползваме услугите на Джобс. бг. и на Бюро по труда, и съответно наемаме с необходимите квалификации. Не бих казала обаче, че това става бързо и лесно. Обикновено наистина имаме много кандидати за дадена позиция, но те нямат нищо общо с изискваните квалификации за нея. И изобщо, според мен, на борсата не се задържат такива специалисти. Защото който иска да работи да се развива в отрасъл „Туризъм“, той има богат избор за работа. И понякога се оказва, че не работодателят може да избира, а специалистите имат по- голям избор, тъй като е по- голямо предлагането.

– А какви специалисти работят във Вашата туристическа агенция?

– В нашия екип влизат хора с различна професионална квалификация. Това са служители, завършили „Туризъм“, „Културен туризъм“, „История“, „История и география“, хора които са много подходящи за екскурзоводските услуги. Често обаче ни се налага да ползваме и външни специалисти, както е с преводачите например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!