Последни Новини

Обучават безплатно мераклии за мутафчии в музей “Етъра”

Танцово шоу, изложба и арт работилница за Китайската Нова година
януари 29, 2018
Снежана Стефанова, учител по туризъм и туроператор: Има недостиг на професионалисти в туристическия бранш
януари 29, 2018
Покажи всички

Обучават безплатно мераклии за мутафчии в музей “Етъра”

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Етнографският музей на открито „Етър” в Габрово обяви инициатива за обучение на мутафчии. След успешното обучение в бакърджийство и хлопкарство, екипът на културната институция продължава политиката си да съхранява българските занаятчийски традиции, с обучението в производството на изделия, изтъкани от козя прежда.
Курсът ще е безплатен и ще се проведе от май до август тази година в ЕМО „Етър“. В рамките на два до три месеца участниците в инициативата ще усвоят практически умения за изработване на традиционни за мутафчийството изделия. Най-добре представилият се ще стане част от екипа на габровския етнографски музей.
Мутафчийският занаят е бил един от най-добре развитите занаяти миналото, свързан с отглеждането на кози, от които единствено се доставя суровината за изготвяне на мутафчийските изделия.
Мутафчийството се развивало във връзка с разрастването на занаятите и търговията и оттам все по-широко използване на кираджийските кервани. Затова през Възраждането в няколко от най-големите средища на мутафчии са работели стотици майстори. В големи количества се тъкали мутафчийски чували и торби за пренасяне на различни стоки, конски колани и зобни торби за коне. Между тях са характерните и за Габровско големи прешови (чували за жито) и черги в естествените цветове на козината. Занаята бързо и катастрофално запада след Кримската война. Като производители на козиняви торби и пътеки една част от мутафчиите са просъществували и след Освобождението, запазвайки пословичното си трудолюбие.

снимка-ЕМО “Етър”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!