Последни Новини

Сотир Немов, собственик на водещата в сладкарската индустрия компания „Си Комерсиал 7  „: Светът се нуждае от чиста храна

Ценители търсят ръчно изработените сувенири в музей “Етъра”
януари 25, 2018
Танцово шоу, изложба и арт работилница за Китайската Нова година
януари 29, 2018
Покажи всички

Сотир Немов, собственик на водещата в сладкарската индустрия компания „Си Комерсиал 7  „: Светът се нуждае от чиста храна

 

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Светът се нуждае от чиста храна. Тя е горивото за организма, което пък определя действията и мислите на човек, а от там и начина му на живот. Напоследък обаче болшинството от хората са увлечени от ниските цени и огромните количества храна, вместо да държат на здравословното съдържание. Това коментира Сотир Немов, собственик и изпълнителен директор на водещата в сладкарската индустрия компания „Си Комерсиал 7 „, която е базирана в Самоков.
Тя е сред най-големите производители на Балканите , а захарните изделия на фабриката се изнасят за 39 държави.
Сотир Немов споделя, че е привърженик на умерените неща и непрекъснато търси баланса.
„Нужно е в храната да има и захар, и витамини, и зехтин…За нашите изделия използваме белгийско какао, палмова мазнина, но така преработена, че да не е вредна, джемове от български производители, качествени брашна“, изброява Немов.
Бизнесменът не крие, че неотдавна отказал да работи с голяма търговска верига, която поискала големи количества сладкарски изделия, но на значително ниски цени. Предприемачът обаче преценил, че за да бъдат произведени на такава стойност тези сладкиши, те трябвало да съдържат химически елементи от цялата Менделеева таблица и отказал поръчката.
„Веднъж един търговец ми предложи: „Произведи ми пасти за 10 стотинки бройката“. Представете си само от какво трябваше да бъдат забъркани…“, разказва Немов.


Под марка „Дома“ , компанията му е един от най-големите производители на сухи пасти, швейцарски рула, бисквити, блатове за торти, бишкоти и кроасани. Фирмата е лидер в България при швейцарските рула с 41% пазарен дял. А руло „Свежест“ е станало „Продукт на годината“.
„То е иновативен продукт, който няма аналог в момента на пазара. Тези рула са с 0% съдържание на консерванти, без изкуствени оцветители, без ГМО и с ниско съдържание на мазнини. Произведени са с пресни яйца, които се доставят един ден преди самото производство на рулата, охладени и без консерванти. Използват се сладка и джемове, които са от български производители и съдържат до 70% сухо вещество – плод.Винаги залагаме на качеството на суровините при производството на всички наши продукти“, коментира Сотир Немов.
Той допълни, че компанията му активно въвежда иновации в областта на лийн производството и управлението, като подобрява ефективността му и разработва нови продукти.
Като радетел за качествена храна, той стана един от основателите на новоучредената Задруга за чиста храна, в която до момента са изявили желание да се включат над 40 фирми от хранително-вкусовата индустрия от цялата страна.
„Желанието и стремежът ни е да създадем храм на здравата храна. Това е от типа на трудните каузи и за да бъде реализирана, е нужно да се вложат умствен и финансов ресурс. Трябва да се обединят големи производители, но и да се приобщят и по-малки фирми“, разсъждава Сотир Немов.


Той не крие, че е впечатлен от философията за светлината в храната, която му разкрил председателят на Съюза на билкарите в България и лечител Емил Елмазов. Заради това с него в момента разработват нов сладкарски продукт.
„Това ще е бисквита с брашно от лимец“, разкри Сотир Немов.
Той и съмишлениците му от Задругата за чиста храна са убедени, че ниската себестойност на продуктите може да се осигури от добре организираното производство, от прякото договаряне, без посредници, и от доверието между партньорите, които се членове на сдружението. Членовете на задругата ще разработят съвместни проекти с Центъра за обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, които ще насърчават здравословната храна сред децата. Всеки от производителите ще представи свой продукт – еталон. Инициаторите възнамеряват да разкрият и верига от магизини в страната, които да предлагат техни изделия.

Снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!