Последни Новини

Ценители търсят ръчно изработените сувенири в музей “Етъра”

„Щастливите хора” на Любомир Николов
януари 25, 2018
Сотир Немов, собственик на водещата в сладкарската индустрия компания „Си Комерсиал 7  „: Светът се нуждае от чиста храна
януари 27, 2018
Покажи всички

Ценители търсят ръчно изработените сувенири в музей “Етъра”

Майсторите от етнографския комплекс продали изделия за 188 363 лева

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Етнографският музей на открито /ЕМО/ „Етър” в Габрово е рекордьор по продажба на ръчно изработени сувенири. Създадените в работилниците на майстори от Етърската чаршия и от цялата страна, уникатите привличат вниманието на посетителите, повечето от които непременно искат да си тръгнат със спомен. Реализираната сума от продажбата на сувенири за 2017 г. възлиза на 188 363.

„Не става въпрос за печалба, а за оборот”, уточняват финансистите на музея. Занаятчийските предмети се продават в Дюкяна, в Книгопродавницата, на трите билетни каси, в Изложбена зала, в Център Българка и в хотел „Странноприемницата”.

„Всяко едно от тези места има свой принос в популяризирането на музейните сувенири, защото на този успех трябва да се гледа именно така. Продажбите са важни, но не по-малко важно е обучението на публиката чрез един музеен сувенир, както и възможността чрез него да се съхраняват традициите на нашето минало”, изтъкват етнографите. Всичко, което е създадено от майсторите на ЕМО „Етър” се харесва. Това са торбите от козяк, хлопките, ножовете, хаванчетата и купите, покривките, бакърджийските изделия. Гайтанът е много търсен и предпочитан от посетителите. Оказва се, че много от хората знаят какво е гайтан и как да го използват. Но гайтан се зашива не само към народни носии, наближава времето да се правят мартеници. Гайтанът е чудесен материал за тяхната изработка. Купуват се бели и червени гайтани, а мартениците стават невероятни. Цървулите са друга търсена стока. Направени от истинска кожа, те са издържливи на сериозно натоварване, каквото е при танцовите състави.

„Много често сувенирите, които се продават в ЕМО „Етър” служат за интериора на битови помещения и за подаръци. Към детските дървени играчки има голям интерес. Много родители имат желание да покажат на децата си такива играчки. Вниманието на малчуганите веднага е привлечено от кончетата, каручките, куклите – съвсем различни от чудовищата от компютърните игри”, обясняват още музейните работници.

Най-продаваните детски книжки от „Книгопродавницата“ за българските корени, традиции и обичаи са „Българознайко” и „Българознайка”. Над 800 броя от тях са достигнали до най-любознателните българчета.

“Всеки иска да си тръгне с нещо от „Етър”-а, а картините на Янко Янев са един от предпочитаните спомени. Макар да не се предлагат в оригинал, те са достъпни като цена и са изработени от качествен материал.От около месец в продажба е календар за 2018 година, който представя ЕМО „Етър” през четирите годишни сезона. Този календар е съвсем различен от предлаганите досега, има не само практическа, но и колекционерска стойност”, подчертават уредниците.

Те са категорични, че успехът на ЕМО „Етър” по отношение на музейните сувенири не се дължи на комерсиален подход, а на налагане на разбирането, че сувенирите са отношението ни към миналото, настоящето и бъдещето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!