Последни Новини
Туроператори глезят клиентите си с награди, сувенири и примамливи дестинации
януари 25, 2018
„Щастливите хора” на Любомир Николов
януари 25, 2018
Покажи всички

Доброволка връща отпаднали деца в училище

Медиатор в община Велико Търново работил с 351 неактивни младеж

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Когато човек е образован, има по-пълноценен и стойностен живот. Такава житейска максима изповядва Ирена Михайлова, която е образователен медиатор към СУ „Ангел Каралийчев” в Стражица.
36-годишната ромка е със средно образование, но е радетел за просвещение на хората от малцинствата. Заради това се е посветила на доброволческа дейност. Дейната жена работи от 4 години към Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе” във Велико Търново. Теренната работа сред ромската общност в Община Стражица и отнема по 10-12 часа на ден.


„Правя анкети. Установявам колко деца не ходят на училище и детска градина. Веднага след това предприемам посещения в домовете на лишените от образование малчугани. Провеждам десетки срещи с близките, докато се опознаем, да им спечеля доверието, докато чуят доводите ми и да се съгласят да пуснат децата си в клас”, споделя Ирена Михайлова.
Самата тя е пример за майка, която сама отглежда и насърчава 14-годишната си дъщеря Есил да учи, а резултатите са завидни. Осмокласничката е пълна отличничка в паралелка с английски език. Посещава литературен клуб и има множество награди, грамоти и отличия за написани от нея есета и разкази. Момичето от сега е амбицирано да следва „Право”.
Когато обикаля ромските фамилии, доброволката не пропуска да изтъкне постиженията на собствената си дъщеря, която е най-голямата и гордост. Така всеотдайната медиаторка е успяла да върне в час 7 деца. Най-емблематичния случай е на майка с 3 деца, която живее при родителите си в село Благоево, но нито една от рожбите и не посещавала училище и детска градина.
„Първоначално жената се оправдаваше, че няма пари, за да купи дрехи и учебни пособия на децата си, за да ги изпрати на училище. Осигурихме всичко необходимо-дрехи, обувки, ранички, тетрадки за малчуганите и те вече са в клас. Двете от децата са ученици в първи и втори клас, а най-малкото дете е в детска градина. Щастлива съм, че успях да постигна това”, казва Ирена Михайлова.
Тя подчертава, че е в непрекъснато взаимодействие с учителите и с директора на СУ „Ангел Каралийчев” в Стражица-Пенка Димитрова.
„Зная, че един ден в училище, на улицата и в институцията, всички ще сме  равни.  Работата ми като образователен медиатор и свързана с проект “Заедно намираме решения: образователна интеграция в мултикултурна среда във Великотърновска област”. Дейността ми е свързана с  активизиране, организиране и овластяване на родителите .  Медиаторът  подпомага развитието на образователната интеграция и намаляването на отпадането и модернизацията на местната ромска общност. Ангажиран е със защитата и реализацията на лицата в риск, с предоставянето на услуги, базирани в общността и по-доброто взаимодействие с институциите на общинско ниво”, разяснява неуморната доброволка.


Ирена Михайлова допълва, че е ангажирана още с насърчаване на продължаването в по-висока образователна степен и на участие във форми на учене през целия живот.
„ В момента работя с 4 момичета, които тази година завършват са абитуриентки и твърдо са решили да кандидатстват в университети. Едната ученичка иска да следва Криминалистика, а другите-Педагогика”, радва се като за свои деца Ирена Михайлова.
Тя активно контактува и с родителите на деца от ромски произход като ги включва в дейността на образователните институции.
„Организираме родителски лектории за превенция на ранните и насилствените бракове и помощ на жертвите на домашно насилие. Заедно отбелязваме календарни празници, културни. Създали сме клубове по интереси и за професионално ориентиране. Тези дейности се осъществяват в създадения преди 6 г Център  за  развитие  на  общността в Стражица, в който работят 15 доброволци”, информира Михайлова.
Всеки  делничен ден младежите посещават центъра и активно се включват във всички инициативи. Доброволците участват в кампании,мероприятия  в сферата на здравето като борба  с ХИВ/СПИН . Разговори и беседи на тема „Ранни Бракове“. Сформирана е дамска група към  ЦРО, в която членуват 10 жени от ромски и български произход.
“Откакто се занимавам с тази дейност, животът ми се усмисли. Чувствам се щастлив човек, защото има резултати от усилията ми. Затова и следвам сентенцията: Добави  Вяра и тя се превръща в убеждение. Добави  Действие  и тя се превръща в  част от живота ти”, разкрива Ирена Михайлова.


Оказва се, че мисията „Медиатор” става все по-популярна в цялата Великотърновска област.
Медиаторът в община Велико Търново е достигнал до 351 бездействащи младежи по програмата „Активиране на неактивни лица”. Тя ще продължи до 31 декември 2020г. В изпълнение на ангажиментите по Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта, на 7 май 2015 г. между Община Велико Търново и Дирекция „Бюро по труда” е сключен договор за реализацията на програмата.
„Тя е част от провежданата активната политика на пазара на труда, като основна нейна цел е активиране и включване в трудови дейности на неактивни, в т.ч. обезкуражени лица и младежи до 29 г., които не работят, не учат и не са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда” посредством индивидуално и групово прилагане на инструменти и услуги за привличането и мотивирането им да се регистрират и насърчаване на включването им в обучение, връщане в образователната система или към заетост”, уточняват от общинската администрация в старата столица.
Заради това в кметството във Велико Търново, в Дирекция “Социални дейности и здравеопазване”, е назначен служител на длъжност „Младши специалист, младежки медиатор”.
„Той изпълнява функциите на посредник между неактивните младежи и институциите, които предоставят подходящите социални, здравни, образователни и др. услуги, допълващи по ефективен начин посредническите услуги, предоставяни от ДБТ. За целта той работи съвместно с експерти от различни институции – Дирекция „Бюро по труда”, Регионално управление по образованието, университети, училища, Младежки информационно – консултантски център /МИКЦ/, младежки организации, Дирекция „Социално подпомагане”, НПО и др., за да предлага пакет от услуги, които в максимална степен да удовлетворяват индивидуалните потребности на съответното безработно лице, планира и координира процеса на тяхното предоставяне”, информират от общинската управа.
Непосредствените цели и задачи на младежкия медиатор са идентифициране, достигане до младежи от 15 до 29 годишна възраст , които не работят, не учат и не са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда” и активирането им за дейност.
„За 2 години и 8 месеца от началото на реализацията на Програмата, в Община Велико Търново, е осъществен контакт с 351 младежи, попадащи в обхвата на целевата група. Предоставена им е информация за възможности за започване на работа или участие в различни квалификационни курсове и обучения. Достигнато е до лица от 18 населени места на територията на общината, като 192 от тях са жени, а 159 са мъже”, съобщават още от кметството в болярския град.
Статистиката относно нивото на придобитото образование на идентифицираните младежи сочи, че 55.5% са завършили средно образование, 26.4% са с основно или по – ниско образование, а 18.1% притежават дипломи за висше образование. След проведените срещи с тези млади хора, 151 от тях са се регистрирали в Бюрото по труда, 19 са започнали работа предимно в частния сектор без посредничеството на ДБТ, а 2 лицa са се върнали в системата на формалното образование.
И към момента продължава набирането на кадри за заемане на свободните работни места по схеми „Обучение и заетост за младите хора” и „Младежка заетост” на Агенцията по заетостта, които са насочени към осигуряване на работа на младежи до 29 годишна възраст. Обявени са редица свободни позиции в сферите на услугите, ресторантьорството и туризма, търговията, строителството, архитектурата, информационните технологии и др.
„Необходимо е младежите, които кандидатстват, да имат подходящо образование и квалификация за съответното работно място, както и да не са работили по специалността си”, разясняват медиаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!