Последни Новини

Стоичко Миличин, личностен терапевт и бизнес консултант: Нараства броя на зависимостите

Стопанската академия в Свищов сключи партньорство със Съюза на българите в Кипър
януари 24, 2018
Акушерската грижа да стане държавна политика
януари 24, 2018
Покажи всички

Стоичко Миличин, личностен терапевт и бизнес консултант: Нараства броя на зависимостите

 

Все повече хора страдат от вътрешна самота

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Все повече хора напоследък страдат от вътрешна самота. Усещане за такава празнота имат дори и личности, обградени от много хора, както и активно „сърфиращи“ в измислената реалност на социалните мрежи. Това казва Стоичко Миличин, който е личностен терапевт и бизнес консултант.

Тенденциите са, че все повече хора се чувстват зле, но не разбират защо. Прави впечатление, че психологическите проблеми се задълбочават много бързо. Ако до преди време една паническа атака се е влошавала в продължение на две-две и половина години, то в момента достига кулминация за около година“, обяснява Миличин.

Специалистът допълва, че това се дължи на интернет, където много хора търсят съвети как да се справят с един или друг проблем. Вместо до излизане от кризисната ситуация обаче се стига до задълбочаване, защото форумите са пълни с непрофесионални съвети и споделяне на отрицателни симптоми и резултати.

Заради това достъпът до информация е колкото нещо полезно, толкова и вредно. Всички патологии обаче тръгват от депресията. За да излязат от нея, много хора посягат към неподходящи медикаменти и дори стигат до пристрастяване. Ако в Англия и САЩ например изписват „Ксанакс“ като препоръчват да се пие две седмици или най-много месец, то у нас се взема с години“, коментира Миличин.

Той има икономическо и психологическо образование. Специализирал е психология в Москва, а психологическата му практика е от 8 години и половина. Миличин има сериозне професионален опит, който е свързан с всички всички видове личностни разтройства, семейни консултации, обучава млади млади психолози. Прави и безплатни консултации на родители, чиито деца за зависими от алкохол, наркотици.

Стоичко Миличин напомня за значимата роля на семейната среда при възпитанието и изграждането на личността от ранна детска възраст.

Не може един баща като се прибере и да сяда на салата и ракия всяка вечер и да очаква децата му да не посягат към алкохол или дрога. Имах случай, когато баща дойде при мен за помощ, защото синът му пушел марихуана. Момчето се обърна към родителя си и му заяви: „А ти като всяка вечер пиеш ракия, си повече зависим от алкохола, отколкото аз към дрогата“. И младежът е прав“, обяснява Миличин.

Специалистът напомня, че много родители спират да общуват с децата си и ги оставят да ги възпитава улицата. Семействата масово се разпадат и този процес все повече се задълбочава през последните години.

Семейството престава да съществува като социална единица след като хората могат вече да оцеляват самостоятелно. Навремето е имало големи и задружни фамилии и всеки член е бил ангажиран с обработката на земята, с работата в стопанството , в изкарване на прехраната. А в съвремието ни начинът на живот вече не е такъв“,

уточнява Миличин.

Експертът психолог казва, че стремглаво нараства броя на зависимостите като вече има и много нови. Те са към различни вещества, събития, хора. В практиката си Миличин е срещал младежи на по 20-25 години, които 8-10 години не са ставали от компютъра и това е променило начинът им на живот.

Към зависимостите спадат още работохолизмът и любовта.

Дори любовта е официално обявена от Световната здравна организация за болест. И това е така, защото под въздействието на силните емоции и чувства, човек коренно се променя. Много хора не разбират, че удоволствието да даваш е много по-голямо от това да получаваш“, подчертава Миличин..

Тези трансформации и поведенчески особеност той е описал в книгата си „Огледало без рамки“.

Напоследък много се дебатира за Истамбулската конвенция, която визира насилието над жените. За консултация при мен дойде жена, която решила да потърси помощ, защото станала агресивна в психологически план към децата си и каза: „Вторият ми мъж почти не ме бие и с него никога не съм била гладна!“. Друга клиентка пък ми заяви: „Това, че мъжът ми ми е посегнал, означава, че ми е обърнал внимание“. В определени случаи тя дори умишлено го е предизвиквала да я бие и това е търсен от нея ефект“, разказва куриози от практиката си психотерапевтът.

Миличин се сблъскал и с друг случай, който буди недоумение. Жена изгонила съпруга си от дома им, защото той негодувал и се опитвал да откаже 22-годишният им син от дрогата. Това обаче водело до избухване на скандали между него и младежа.

Ако влезе в сила Конвенцията и този мъж прояви упорство и продължи да търси начини да спаси момчето си от наркоманията, а при скандал майката се обади в полицията, той ще бъде арестуван“, коментира Миличин.

Множат се и случаите на панически атаки, а страдащите могат да се нарекат затворници в самите себе си, тъй като проблемът ги прави асоциални.

Има различни методи за лечение на психическите аномалии. Подходът обаче винаги е индивидуален и колко дълго ще продължи терапията зависи до каква стапен се е задълбочило разтройството.

Добре е психологът да има широк набор от терапевтични техники, вместо да е съвършен в една методика. За да постигне това професионално ниво обаче, специалистът трябва непрекъснато да се образова и да е в крак с най-новите научни разработки“, уточнява Миличин.

Освен като добър познавач на човешката душевност, пловдивчанинът е и успешен бизнес консултант. Работи с проспериращи фирми и ги съветва как да развиват успешна дейност.

Продажбата на една стока е чиста психология. Затова не е достатъчно производителят да създаде качествен продукт, но трябва да знае как да го популяризира, представи, до него да се докоснат много хора и той да бъде харесан“, разсъждава Миличин.

Той самият е радетел за чиста и здравословна храна, внимателно избира за кои продукти и фирми да работи. Така Стоичко Миличин е един от учредителите и членовете на Управителния съвет на новосформираната Задруга за чиста храна, към която до момента са проявили интерес за участие над 40 фирми от цялата страна.

Стоичко Миличин признава, че е търсен като специалист, който да съдейства на работодателите при управлението на персонала, за обучение на мениджърския състав.

Никой обаче до момента не е поискал измерване, оценка и подобрение на удовлетвореността на работниците от това, което правят. А имаме много добри методики. Доказано е, че ако служителите са удовлетворени от работата си, това води до повишение на производителността с поне 20-25 %“, уверява Миличин.

Снимка-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!