Последни Новини

Моделиер вплита българските шевици в модерни облекла

Излиза сборник със стихове на Георги Константинов 
януари 23, 2018
Три нови заглавия подготвят артистите от театъра в Търново
януари 24, 2018
Покажи всички

Моделиер вплита българските шевици в модерни облекла


Уникалните изделия на Валентин Калайджиев съхраняват българските традиции и са познати у нас и в чужбина като „Белия свят на дрехата”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Моделиер и заклет родолюбец успя да наложи нов стил в българската мода като създаде уникални дрехи от естествени материи с етномотиви. В скромното ателие на Валентин Калайджиев в центъра на град Килифарево е царството на белите одежди. 43-годишният дизайнер умело съчетава памучните материи с българските шевици. Находчивият мъж е разработил стилни модели на мъжки, дамски и детски ризи , туники, рокли като кенарените облекла са изкусно гарнирани с бродерии заимствани от националните ни носии. Така Валентин Калайджиев успял да вплете ретро орнаментите в съвременни спортно-елегантни дрехи.
Калайджиев създава облекла от 22 г. В началото на кариерата си той мечтаел да ушие рокля за своя идол певицата Марая Кери. После насочил творческите си изяви в друга посока. В продължение на 11 г бил на гурбет в Гърция, където също работил в този бранш.

„Натрупах сериозен опит и реших да се завърна в родината си и тук да развивам своя дейност като в същото време да продължа да работя с гръцките си партньори. Така от 2008 г разработвам собствена линия и постепенно се налагам на българския и на чуждия пазар. Години наред работих на принципа на проба-грешка, докато намеря точния стил. Да създам облекла с етномотиви бях провокиран от румънски дизайнери, чиито модели са изпъстрени с типична национална орнаментика и се носят дори и от холивудски звезди”, споделя Валентин Калайджиев.

Той заложил на естествените памучни материи. Върху белите тъкани бродира олекотени шевици.

„Наложи се да изуча тънкостите на българската шевица. Тя е много тежка, изпълнена с много орнаменти, всеки детайл има своя символика . Например слънцето е символ на плодородие, флоралните мотиви на красота, чистота , непорочност, геометричните фигури пък имат друго значение. Бродериите носят информация за отделните географски райони на страната, дори на отделни родове. Напоследък украсявам ризите и със старобългарски знаци- оренди”, реди Калайджиев.

Родолюбецът разкрива, че в облеклата, които създава влага много радост, любов и преклонение пред родните традиции и култура. Той е категоричен, че освен белотата им, която е символ на чистота, светлина, ново начало, положителна енергия, дрехите са и вид амулети, защото в шевиците има закодирани послания за успех, просперитет, благополучие, плодородие, изобилие, любов.

„Много исках да шия облекла, които да допаднат на хората, но и да съхранят традициите. В дрехите съм вложил себе си! Имам амбиция да развия още по-мащабна дейност и тя да не остане само временно модно увлечение. Надявам се занапред тези дрехи и орнаментиката по тях да не се възприемат като екзотика. Претворявам шевиците от фолклорни източници, но издирвам и индивидуални модели. Често обикалям по селата и събирам от възрастни жени ръчно извезани кърпи, карета, покривки, в които присъства богата орнаментика”, изтъква Валентин Калайджиев.

В ателието си, моделиерът е обособил кът с портретите на видни българи-Христо Ботев, Васил Левски и др., като го е нарекъл „Стената на гордостта”. В цеха работят пет шивачки при отлични условия. В производственото помещение кипи трескава дейност, моделите се търсят предимно през лятото. Освен това тези облекла все по-често са и основният дрескот на фестивали, фолклорни прояви, събори. Само преди дни в ателието в Килифарево са изработени ризи, кърпи и пояси , които са част от традиционната българска носия по поръчка на ръководството на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. Облеклата са за всеки един от участниците в 40-ото юбилейно издание на летния семинар по български език и култура тази година. Стоте семинаристи от 32 държави и три континента – Европа, Азия и Америка, пристигат във Велико Търново идната седмица и ще бъдат сред гостите на традиционната българска сватба, която ще се проведе в рамките на събора „Болярска среща” в село Арбанаси от 21 до 23 юли.
„Шием облекла и за фолклорни клубове, самодейни състави , за читалища”, казва Калайджиев.

Той обаче усилено търси клиенти от чужбина, като таргетгрупата му са сънародниците ни в Австралия, където проучванията показват, че дрехите с фолклорни носии биха се радвали на голям успех. Неотдавна Валентин Калайджиев изпратил цял кашон с облекла на сънародниците ни в Австралия. Веднага след това получил благодарствено писмо от Комитета на българската асоциация в Куинсланд. Такива български ядра, находчивият мъж търси и в други точки на света, защото е убеден, че в тези общности е съхранена и се тачи българщината.
Валентин Калайджиев е завършил школа по моделиране и конструиране на облеклото, а първите си модели представя през далечната и смутна 1995 г. на ревю в Кюстендил. Минал е през различни перипетии. В Атина , още преди да научи езика, е работил във фирма за дрехи от най-ниското стъпало – настилане и кроене. След това 10 години е бил в още три местни фирми, като минал по всички стъпала на бизнеса.
„Извървях труден път. Изпадал съм и в безизходица, дори по едно време бях на кръстопът и тогава реших да създам своя марка. В началото облеклата бяха малко по-различни, но пак сто процента от памук, който си доставяме от Казахстан, защото в България памук не расте. С течение на времето избистрих концепцията си и продължих да работя с кенар, защото освен подходящ за топлите сезони той всъщност е автентичен и много напомня за старите български облекла. Постепенно включих и шевицата, информация за която черпя от много фолклорни източници“, обяснява Валентин Калайджиев.


Дрехите му се продават преди всичко по туристически обекти с характерен фолклорен стил, каквито са Етнографския музей на открито „Етъра” в Габрово, Боженци, Златоград, някои места по Черноморието, Велико Търново, Троян, Орешак.
„С гордост мога да кажа, че нашите облекла са леки и нежни. Те са и разпознаваеми. Правим дрехите с ръчно везане на шевици, но те са по-трудоемки и съответно по-скъпи, така че преобладава машинната изработка“, обяснява още моделиерът.
Той не крие, че Гърция му е дала много, там се оформил като личност, творец и като начин на мислене.
„България обаче е моята родина и не съжалявам, че се върнах. Трудно е, но пък, когато човек има ясна визия и си постави цел, успехът несъмнено ще дойде. Доволен съм, че се установихме тук, защото Велико Търново е в средата на България. Освен че е красив и притегателен за туристите, болярският град е компактен с всички видове стоки и услуги. Районът е много удобен и за бизнес, и за почивка, защото е в централната част на страната и всички отстояния са на 220 километра. Освен това и Килифарево е на стратегическо място. Ползвам местна работна ръка, а градчето е само на 15 км от Велико Търново”, споделя още Калайджиев.
Случайно или не в миналото Килифарево е било прочуто с майсторите си на гайтани. Продукцията на местните гайтанджии заминавала далеч отвъд българските земи. От този занаят свързан с усукване на прежда за гайтаните се е родила и известната крилата фраза : „Усуква го по Килифарски”.

 

снимки-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!