Последни Новини

Над 40 фирми пожелаха да се включат в Задруга за чиста храна

Болницата за белодробни заболявания в Търново планира приходи от  877 000 лева 
януари 18, 2018
Седмият рожден ден на денс клуб UN BESO в Търново  събра салса танцьори от цялата страна
януари 21, 2018
Покажи всички

Над 40 фирми пожелаха да се включат в Задруга за чиста храна

Радетели за качествено хранене учредиха организацията и избраха Управителен съвет

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Над 40 фирми от цялата страна са пожелали да се включат ва новоучредената Задруга за чиста храна. На заседание в събота във великотърновското село Арбанаси основателите на организацията избраха Управителен съвет.
“В сдружението влизат представители на всички сектори от хранително-вкусовата промишленост.
Идеята е те да си сътрудничат, за да бъде върнато доверието към българските вкусове и храни. Сред тях са както представители на големи предприятия с износ в целия свят, така и еднолични търговци с малки производства”, съобщи председателят на Задругата, диетолог и собственик на заведения Филип Хайвазиан от Русе.
Стоичко Миличин, който представлява фирма “Фиоликон-97” от Пловдив допълни, че след като приключат юридическите процедури участниците в задругата ще регистрират собствена търговска марка и лого.
“Възнамеряваме да определим критериите за сертифициране на продуктите, които ще бъдат съобразени със специалисти по здравословно хранене от различни университети.Като следваща стъпка възнамеряваме да разкрием щандове на своите продукти в магазинната мрежа. След това ще създадем и собствена верига магазини”, уточни Сотир Ненов, собственик на голямото предприятие за захарни изделия “Си Комерсиал 7” от Самоков , което изнася продукция за 39 държави.


Той информира още, че другата цел на сдружението е да излезе с дефиниция какво е чиста храна. Ненов е категоричен, че от това с какво се храни човек зависи какво “гориво” дава на организма си.
“От качеството на храната, зависи и качеството на живот на всеки от нас”, убеден е Сотир Ненов.
Билкарят и лечител Емил Елмазов пък, който също е член на УС на сдружението изтъкна, че всички производители, които членуват в задругата ще подпишат харта, с която ще гарантират, че суровините им са от чисти български производства.


“Ниската себестойност на продуктите може да се осигури от добре организираното производство, от прякото договаряне, без посредници, и от доверието между партньорите, които се членове на сдружението”, уверява зърнопроизводителят Георги Славейков.
Членовете на задругата ще разработят съвместни проекти с Центъра за обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, които ще насърчават здравословната храна сред децата. Всеки от производителите ще представи свой продукт – еталон.
Собственичката на сладкарска фирма Ани Кашева представи първия съвместен продукт, от суровини, предоставени от членовете на сдружението.


“В сладкиша няма захар, консерванти и трансмазнини, брашното е от лимец, шоколадът е от какао и стевия, а пълнежът от конфитюр с над 60 процента плод, също без захар”, изреди Кашева.
Членовете на задругата подчертаха, че нямат претенции да носят марката”био”, но ще се стремят да утвърждават качеството на чистата храна. Организацията е отворена за още български производители.

 

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!