Последни Новини

Търново от 5 г без отделение „Уши, нос и гърло”

Възпитаници на НВУ с отличия за авангардни инженерни проекти
януари 18, 2018
Болницата за белодробни заболявания в Търново планира приходи от  877 000 лева 
януари 18, 2018
Покажи всички

Търново от 5 г без отделение „Уши, нос и гърло”

Законодателни недомислици блокират разкриването на необходимата структура

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

От над 5 години във Велико Търново няма отделение „Уши, нос и гърло”. Болничната структура била закрита през 2012 г. поради липса на специалисти. Днес лекари има, но пък законодателни пречки не позволяват отварянето на оториноларингологично отделение.

В момента сме с вързани ръце, защото разговаряхме с двама специалисти, които са съпрузи и в момента практикуват в Германия. Готови са да се върнат в България и да работят във Велико Търново и дори си подадоха документите. Вероятно обаче ще ги изтървем, защото се оказва, че нямаме законово право да разкрием такова отделение”, коментира пред „Труд” д-р Галина Гарева, началник на Отдел „Информационна осигуреност, статистически контрол и отчетност на медицинската дейност” към МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” в старата столица.

Ръководството на здравното заведение предприело действия за отварянето на специализирано медицинско звено. Оказало се обаче, че в Закона за бюджета на НЗОК има текст, който забранява финансиране на нови дейности, освен ако тази дейност не е единствена за областта.

Това бе първият препъни камък, тъй като в болницата в Горна Оряховица има отделение „Уши, нос и гърло”, въпреки че е единственото за цялата Великотърновска област. В същото време Реанимацията в областната болница във Велико Търново е на най-високо ниво на компетентност, а подобна структура липсва”, коментира д-р Гарева.

Тя уточнява, че засега казуса остава нерешим, защото дори и да бъде направено изключение и да се даде разрешение за създаване на такова отделение, изниква поредно ограничение. Следващото законово условие, което се явява спънка е, че тази структура трябва да е разкрита до 31 декември предходната година.

Въпреки, че действахме много бързо по процедурата за акредитационна оценка и направихме всичко възможно, за да спазим сроковете, пак се оказахме в задънена улица. Искахме новата структура да е към хирургично отделение, за да е икономически по-изгодно за болницата. Установихме обаче, че икономическият стандарт за хирургия е отменен”, уточнява д-р Галина Гарева.

Така жителите на старата столица и занапред ще разчитат на малцината лекари оториноларинголози, които практикуват в извънболничната помощ.

Снимка-архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!