Последни Новини

Бивш емигрант продава стил във Фризьорницъ „Щастливите ножици“ в Търново

Отличена възпитаничка на академията в Свищов избра да прави кариера в България
януари 6, 2018
Велико Търново кандидат за наградата на ЕС и Фондация „Europa Nostra“ на Пласидо Доминго за културно-историческо наследство
януари 18, 2018
Покажи всички

Бивш емигрант продава стил във Фризьорницъ „Щастливите ножици“ в Търново

Станислав Гайтанджиев преобразява клиентите си в ретро обстановка сред уникати

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Енергичен, стилен, артистичен и кипящ от идеи търновец направи единственото по рода си ателие за красота в старата столица, което нарече с веселото име Фризьорницъ „Щастливите ножици“. Станислав Гайтанджиев е родом от болярския град, но в продължение на 20 години е бил все далеч от старопрестолнината. Последните 3 години прекарал в Испания, но решил да приключи с емигрантството и се завърнал не само в България, но и в любимия си Търновград.
„Това е най-красивия и автентичен град, който е свързан със занаятите. Реших бъдещата ми дейност да е свързана с красотата от миналото, която и днес може да бъде актуална и да се превърне в мода“, казва Гайтанджиев.
Фризьоро-бръснарското му ателие е създадено по строга концепция, която ще го отличава от всички останали салони. Предприемчиевият мъж не случайно избрал помещение във вековна сграда паметник на културата, която е разположена на живописната ул.“Опълченска“ в старинната част на Велико Търново. Кокетното ателие е точно под прочутата улица на занаятите, по-известна като Самоводската чаршия. Още щом човек прекрачи прага на фризьорницата, все едно попада в един друг минал живот. Интериорът се допълва от старинно кожено канапе, два бръснарски стола от 60-те години на миналия век, огледала от 1947 г. , които находчивият собственик сам реставрирал.
На стените са окачени стари снимки, уникални часовници. В голяма стъклена витрина пък са подредени автентични инструменти, които в продължение на десетилетия са били притежание на испанския бръснар Алехандро Монтеро.
„Тази колекция е изключително ценна, предостави ми я дъщерята на покойния бръснар. Сред експонатите има ножици, бръсначи, четки, легенчета, дори сапунчета за бръснене“, изрежда търновецът.
Интерес представляват старинните маши за букли, които са се нагрявали на спиртни лампи.


След оформянето на прическите на клиентите си, стилистът ще поднася друго подвижно огледало, което е вградено в ракета за тенис, която е била притежание на световен шампион от 60-те години на миналия век. На витринното стъкло на ателието пък ще има непрекъснато светещ знак, който е разпознаваем от българи и от чужденци, че това е място за бръснене и пострижки.
Впечатление правят окачените старинни инструменти-китара в черен калъф, виола, тромпет. В единия ъгъл пък е инсталиран стар радио-грамофон „Ригонда“.
„Тук няма да има телевизор, нито интернет, но непрекъснато ще звучи музика от винилови плочи. Имам завидна колекция от над 1000 пластини. Около 60 от плочите са само с рокендрол. Купувал съм ги от Испания и голяма част от тях са били притежание на фамилии от цял свят. Възнамерявам да каня музиканти, които ще изпълняват парчета на акустични инструменти и ще създават неповторима атмосфера“, разкрива Станислав Гайтанджиев.
Той също свири на акустична китара.


„Това ще е място, където няма да се бърза, защото не е нито гара, нито летище. Обслужването на клиентите ще започва задължително с диагностика на косата, скалпа, а при мъжете на кожата на лицето и брадата. Ще предлагам съвети и ще обучавам посетителите как да поддържат добре косите си здрави и живи. Ще работя с продукти на престижна английска марка, които са от 1873 година на пазара и са изключително качествени. Държа клиентите ми да използват продукти, които са произведени съобразно конкретния географски район, а не от куфарна търговия“, реди изтънченият търновец.
Гайтанджиев е бил преподавател в реномирани френска и испанска академии по фризьорство и затова и в собственото
си ателие възнамерява да извършва просветна дейност.
„Ателието ще има „постно меню“ от класически прически, но всяка ще е с конкретно наименование. Докато работя, ще разказвам историята на всяка от тях и ще давам съвети за правилната поддръжка и оформление на косата. Искам дамите да забравят да си връзват косите с ластик, а мъжете да предпочитат късите коси. Радвам се, когато хората се вслушват в препоръките ми“, признава Станислав Гайтанджиев.

Той е категоричен, че брадите и мустаците също трябва да са добре оформени и засукани. Намислил е да предлага и бръснене с топли кърпи като подчертава, че ще се спазва изключителна хигиена. Находчивият търновец уточнява, че в неговата фризьорница чалгата в обноските, в пострижките, в аксесоарите, в музикалния фон, ще е абсолютно забранена.
„Ще продавам Усещане!“, отсича Гайтанджиев.


Стилистът е решил да наложи като модна тенденция стилът на българските възрожденци-борци за свобода, писатели, поети, банкери, държавници. Подготвя да окачи портретите на Христо Ботев, Иван Вазов и други знаменити личности, които са били еталон на стил и изтънченост.
„Няма да пропусна да поставя на видно място гербът на страната ни, а на входа ще се вее българското знаме“, казва родолюбивият търновец.
Гайтанджиев възнамерява да намери допирни точки до различни структури като военни, полицаи, огнеборци, рокери.
„Тези мъже имат цялостен стил, който се доближава до този на джентълмена. Велико Търново е фестивален град и преговарям със заведенията, където се събират рокери например да провеждаме съвместно седмица посветена на Елвис Пресли, седмица на Джони Кеш и др. Искам да стъпя и на сцена с различни шоупрограми, фотосесии, филми“, изброява безбройните си идеи Станислав Гайтанджиев.
Казва още, че ще представя публично пролетно-летни и есенно-зимни тенденции. Ще изнася дейността си и извън ателието. На демонстрациите ще кани актьори, художници, певци. Отначало ще работи сам, но постепенно ще обучи и други стилисти. Ще глези посетителите си със специални напитки и всеки ден ще разпъва вестник за четене на специална старинна поставка. Няма да дели клиентите на деца, пенсионери, учащи се. Ще подготви обаче пакетни цени за конкретни поводи като например за Денят на бащата, когато ще бъдат обслужени и таткото и сина.
„Освен всичко това ще предлагам и Атракция! Ще работя и с ретрофотото, което е на Самоводската чаршия . След цялостно преобразяване на клиента, той ще може да си направи снимка за спомен, както едно време на мокава“, въодушевява се Гайтанджиев.


Той иска да привлече и вниманието на туристите, които пристигат в старата столица като от ателието му ще могат да си тръгнат с аксесоари с марката „Щастливата ножица“ като четки, гребени, шноли, картички.
И докато разкрива амбициозните си планове, собственикът на ретроателието прави последни довършителни дейности, а за да стартира работата, чака пълният комплект от разрешителни от общинските институции.
Ентусиазмът по заниманието му така го е погълнало, че и не иска да чуе за чужбина.
„Стига човек да е находчив и работлив и у нас има достатъчно възможности да успее. Преди 3 години реших да търся щастието извън пределите на България, но се убедих, че то е там, където е родния ти дом, семейството, приятелите. Където се чувстваш най-добре. Защото навън, винаги си оставаш чужд!“, категоричен е Станислав Гайтанджиев.

Снимки-Марина Чамуркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!